Clouds

Klonen

Klonen

Wat is klonen?

Klonen is het creëren van een organisme of plant zonder het gebruik van de geslachtsdelen.

Aldous Huxley was de 1e die over klonen na begon te denken (begin 20ste eeuw). Hij schreef ook een boek hier over maar het was toen nog ondenkbaar dat klonen zou kunnen.

In de jaren 50 is voor de 1e keer geprobeerd om te klonen, dat werd gedaan met kikkers.

Dit bleek niet te werken, de dieren zagen er totaal niet meer uit als kikkers maar als monsters. Klonen was eigenlijk bedoeld voor planten om alleen planten met de beste eigenschappen te creëren (Genetische modificatie word dat ook wel genoemd).

In 1997 was het zo ver voor de 1e keer werd een zoogdier gekloond waar iedereen wel van gehoord heeft: Dolly het schaap.

Wat heb je aan klonen?

Men dacht eerst dat een cel die volgroeid is niet terug kon naar de staat waarin hij nog niet ontwikkeld was, maar nu blijkt dat dat wel kan (klonen). Dit is erg handig want zo kan men later de groei van bijvoorbeeld een kankercel stoppen of zenuwcellen die dood waren weer laten functioneren.

Sommige mensen hebben de ziekte hemofilie, deze mensen kunnen geen stollingsfactoren aanmaken dus wonden blijven gewoon open. Er komt geen korst op dat, komt omdat ze niet genoeg eiwitten produceren. Sommige geiten produceren deze stollingsfactoren, die factoren kunnen dan worden ingebracht bij mensen, maar niet alle geiten bezitten dit dus is het handig om de geiten die de stollingsfactoren bezitten te kunnen klonen.

Hoe werkt klonen

- Cel word uit een volwassene gehaald.

- Er word een eicel uit een vrouwtje gehaald.

- De kern van de eicel word eruit gehaald.

- Cel van de volwassene word in de kernloze eicel geplaatst.

- Dit deelt tot een embryo.

- De embryo word in een draagmoeder geplaatst en groeit daar uit.

Hoewel er aan klonen genoeg voordelen zijn in de medische wereld zijn er ook genoeg nadelen, hier enkele voorbeelden:

- Bij het klonen van mensen zouden de klonen voor slechte doeleinden kunnen worden gebruikt bijvoorbeeld als dubbelgangers.

- Er is een grote kans dat je het niet overleeft en als je het wel overleeft dat je er dan niet normaal uitziet of een ziekte hebt.

- Als er een grote groep dieren of mensen zouden worden gekloond en men niet wist dat het origineel een afwijking had voor een ziekte dan zouden alle gekloonde organismen deze ziekte ook hebben.

kloon2
This Site Was Created Using Wix.com . Create Your Own Site for Free >>Start